background image

Kaj vsebuje vaš piling za telo?


Piling telesa ni izguba časa pod prho, saj boste z luščenjem odmrlih celic poskrbeli za mehko in na otip prijetnejšo kožo. Kaj vsebuje piling in kako deluje?

Tako so sestavljeni …

Ker navadni pilingi vsebujejo sol ali sladkor in se v vodi raztopijo, morajo imeti oljno osnovo (to je običajno mandljevo olje ali olje grozdnih koščic). Bonus: olje ostane na vaši koži, tudi ko piling sperete z vodo, in jo tako mehča in vlaži. Nekateri pilingi vsebujejo tudi peneče detergente, kot je sodium lauryl sulfoacetat, ki čistijo kožo.

Kaj jim daje luščilno moč?

Pilingom za telo dermatologi pravijo tudi mehanski eksfoliatorji, saj nežno odstranijo odpadle, odmrle kožne celice, ko jih vmasiramo v kožo. Pilingi lahko odmašijo pore in pomagajo pospešiti naravno obnavljanje kožnih celic. Obstajajo trije osnovni tipi:

GROBI Solni in sladkorni pilingi imajo nekoliko ostre kristalizirane delce. Sladkor je naravni vlažilec in lahko vnese malo vlage v suho kožo, medtem ko ima sol sušilni učinek, saj vpija maščobo s kože.

KAŠASTI Pilingi, izdelani iz lupin oreščkov in sadnih koščic, so nekoliko nežnejši. Njihove luščilne sestavine so drobno mlete in z zaobljenimi robovi, zato kože ne opraskajo. Odlični so za uporabi pri normalni in kombinirani koži.

GLADKI Vsebujejo drobcene mehke delce z zglajenimi robovi, kot so majhne kroglice, izdelane iz olja jojobe. Takšni pilingi so najbolj primerni za nego občutljive kože. (Za nego takšne kože so primerni tudi pilingi z mikroperlami, a ker se je izkazalo, da zelo negativno vplivajo na okolje, saj so izdelani iz plastične mase in se ne razgradijo v vodi, uporabo močno odsvetujemo.)

Enkrat mesečno za globoko čiščenje oziroma luščenje uporabite piling na suhi koži, preden jo navlažite pod vodo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji