background image

Hormon za mlado kožo


Med vsemi hormoni, ki jih proizvaja naše telo, ima estrogen največji učinek na kožo, zaradi česar je dobil vzdevek hormon za 'mlado kožo'.

V prvih petih letih po menopavzi izgubite tretjino kolagena, zato ženske takrat začnejo kazati pospešene znake staranja. Estrogen vpliva na vse strukture kože: na fibroblaste, ki proizvajajo kolagen in elastin, na keratinocite, ki popravljajo pregradno plast, na melanocite, odgovorne za pigmentacijo, in na žleze lojnice, ki proizvajajo sebum.

Upad estrogena vpliva tudi na naravno vlažilno spojino v koži, hialuronsko kislino, zato koža po menopavzi pogosto postane suha.

Zakaj je staranje znanost

Staranje kože je seveda kompleksen proces in obstaja več dejavnikov, ki odločajo, kako se bo postarala vaša. Sodeč po raziskavi, objavljeni v zborniku Dermato-Endocrinology, na staranje kože vplivajo geni, poškodbe kože zaradi sonca, okolje in hormonske spremembe. Z leti se tudi upočasni proces obnavljanja kože. V otroških letih se koža obnavlja na dva do štiri tedne, ko dosežete 40. leta, pa proces obnove traja šest do sedem tednov.

Kolagen in elastin sta podporni strukturi kože, podobno kot vzmeti v vzmetnici, in skrbita, da je koža čvrsta, napeta in gladka. Kolagen je strukturni protein, ki pomaga držati druge molekule na pravem mestu – med te molekule na primer spada hialuronska kislina, ki skrbi za vlažnost kože, ker veže vodo. Kolagen tip 1 je najbolj zastopan protein v veznih tkivih kože. Izloča se v usnjico (dermis), kjer ga encimi predelajo v kolagenske snope, ki skrbijo za čvrstost kože.

Kako pomagajo rastlinski estrogeni

Jasno je, da je estrogen pomemben hormon za ohranjanje mladostne in zdrave kože, saj številne ženske poročajo izboljšanje stanje kože pri HNT.

Proizvajalci izdelkov za nego kože so to odkritje upoštevali in začeli v svojih izdelkih uporabljati fitoestrogene, naravne izvlečke iz soje, lanenih semen, pšeničnih kalčkov, riževih otrobov in drugih rastlin. Ti fitoestrogeni posnemajo učinek estrogena na celice kože in tako na naraven način pomagajo v boju proti znakom staranja.

Fitoestrogeni so rastlinski polifenoli, ki imajo podobno kemijsko sestavo kot človeški estrogen. Najbolj raziskana skupina polifenolov so flavonoidi, med temi pa izoflavonoidi (ali izoflavoni), ki imajo po poročanjih zaenkrat največji pozitivni učinek na kožo.

Izoflavoni lahko 'komunicirajo' s človeškimi estrogenskimi receptorji in zagotovijo uporaben porast estrogena. Ta se pojavi tako v primeru, ko izoflavoni receptorje dosežejo preko krvnega obtoka, torej po zaužitju, ali skozi kožo, po nanosu kreme.

Ker je njihov učinek tisočkrat šibkejši od učinka človeškega estrogena, lahko izoflavoni izboljšajo zdravje kože z manj tveganja za pojav stranskih učinkov. Te spojine so tudi antioksidanti in pomagajo nevtralizirate proste radikale v koži, ki lahko pospešijo procese staranja.

Trenutno je identificiranih okoli tisoč rastlinskih izoflavonov, je pa samo pet prehranskih izoflavonov z estrogenskim delovanjem, ki jih je mogoče pridobivati v zadostnih količinah. Med temi so genistein, daidzein in glycitein, ki se večinoma pridobivajo iz soje in kudzuja. Formonentin in biochanin A, ki se presnovita in tvorita daidzein in genistein, najdemo v čičerki, leči in fižolu mungo (zeleni soji).

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji