background image

Barve za lase - katero izbrati?


Ali o barvanju že dolgo razmišljate, saj želite prikriti sive lase ali vnesti le majhno spremembo? Čas je, da razmislite o barvnih možnostih, ki vam jih ponujajo barve za lase.

Barvanje doma

Kana

Primerna je za prekomerno občutljive ljudi, je popolnoma naravna in zasnovana na rastlinski osnovi. Odsotnost kemičnih snovi je všeč predvsem ljubiteljem naravnega, strokovnjaki pa opozarjajo, da lahko ta rdečerjavkasta barva prinese mešane rezultate in lase obarva v neželeno kovinsko barvo. Pri kani je tako, da nikoli ne veste, kakšna bo barva na koncu, zgodi pa se lahko, da sivi lasje postanejo medeninasto oranžni. Pozitivna stran? Kana ni dolgo obstojna, saj obarva le površino las, zato postopno zbledi v roku šestih mesecev.

Delno obstojne barve

Najboljša izbira za vse, ki si prvič sami barvate lase, so delno obstojne barve, ki poudarijo naravno barvo las in jim podarijo čudovit sijaj ter se po približno 28 pranjih tudi izperejo. Hkrati so tudi dobra izbira za poškodovane lase, saj so te delno obstojne barve pogosto brez amoniaka in zato manj obremenilne za krhke lase.

Obstojne barve

Če iščete pogumno spremembo ali želite lase posvetliti oziroma prekriti sive, so obstojne barve prava izbira. Barva se obdrži tako dolgo, dokler vaši lasje ne zrastejo, zato vedite, da boste morali vsake štiri do šest tednov barvati tudi narastek, če boste želeli ohraniti svežo barvo. Če se barvate prvič, lasni strokovnjaki priporočajo, da izberete en odtenek svetlejšo barvo od naravne. Bolj dramatično spremembo lahko naredite tudi kasneje, ko boste bolj samozavestni glede barvanja las.

Barvanje pri frizerju

Trgovinskih barv za razliko od frizerskih barv skorajda ni mogoče odstraniti z las, počakati moramo, da zrastejo novi lasje. Vsako trajno barvanje las pomeni obremenitev, čemur se ni mogoče izogniti. Pri procesu barvanja se odpre lasne kutikule, naloži ali doda nove barvne pigmente in se las spet zapre. Tega procesa ni mogoče izvesti brez posledic, zato je zelo pomembno, da barve vsebujejo čim več negovalnih snovi, ki blažijo posledice barvanja. Poleg bogate izbire odtenkov je negovalna sposobnost glavna odlika frizerskih barv. Vsako barvanje las povzroči določene poškodbe in izsušitev las, kakovostne frizerske barve pa to v veliki meri ublažijo in lasje so po barvanju s takšnimi barvami v boljši kondiciji.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji