background image

3 koraki za pametnejše umivanje las


Kako lase umivajo profesionalci? Razkrivamo pomembne trike za zdrave lase.

Razvozlajte pred šamponiranjem

Lasje se enostavno polomijo, če se vozlov lotite po pranju. Še preden jih zmočite, jih zato nežno počešite z mehko krtačo. Če imate veliko vozlov, na mokre lase nanesite malo balzama od sredine proti konicam. Pred šamponiranjem nato razčešite vozle z redkim glavnikom. To bo zaščitilo tanke ali poškodovane lase pred dodatnimi poškodbami ali izsušitvijo med šamponiranjem, saj balzam zgladi in zaščiti lasno ovojnico.

Šamponirajte lasišče ne las

Tudi vi zberete vse lase v kup na vrhu glave in drgnete, kolikor se le da? Obvezno morate posodobiti svojo tehniko umivanja, saj lahko to drgnjenje povzroči lomljenje ali naelektrenost las. Kako pravilno umiti lase? Uporabite blazinice na prstih in lasišče z navpičnimi gibi drgnite gor in dol (krožno ribanje lahko povzroči vozlanje las). To počnite vsaj eno minuto, da omehčate odmrle kožne celice in ostalo umazanijo, ki se je nabrala na lasišču. Če imate zelo mastne lase ali prhljaj, čas masiranja podaljšajte za 30 sekund. Nato pojdite s prsti skozi lase po dolžini, da šampon razdelite po celotni dolžini las. Za debel oreh šampona (v premeru približno 3 cm) bo zadostovalo za večino las, če pa so vaši lasje še posebej dolgi in gosti ali jih umivate le enkrat tedensko, podvojite količino ali postopek ponovite.

Ne varčujte pri spiranju

Temperatura vode je pomembna! Biti mora topla, ne vroča, saj lahko vroča voda z las odstrani naravna olja. Zaradi vroče prhe povrhnjica lasu oteče, zato postane bolj ranljiva za izgubo vlage, poškodbe in bledenje barve. Ko spirate lase, uporabite prste, da jih nežno ločite in odstranite vso milnico. Preden nanesete balzam, iz las nežno stisnite vodo, saj le-ta razredči sestavine v balzamu, zato postane manj učinkovit. Po tem ko ste nanesli balzam in ga dobro sprali, bi lasje na dotik morali biti gladki, ne spolzki. Kaj pa nasvet, da je treba lase spirati s hladno vodo, da so bolj sijoči? Dejansko drži! Hladna voda pomaga zapreti povrhnjico, zaradi česar prameni odbijajo svetlobo in so videti bolj sijoči.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji