background image

Spremenite vaš dom v dišečo oazo


Tudi najbolj čista hiša pa ima lahko neprijeten vonj. In kako preprečiti nadležne vonjave in dom spremeniti v dišečo oazo?

Da ima stanovanje neprijeten vonj, je lahko več krivcev. Če imate manjše otroke, so vzrok lahko plenice, ki jih ne odnašate pravočasno v smeti. Če imate hišne ljubljenčke, lahko slab vonj prihaja zaradi pomanjkljive nege ali čiščenja za njim. Tudi hrana je 'odličen' vir različnih arom, tako prijetnih kot neprijetnih. Večina ostalih vzrokov pa nas pripelje do čistoče ali bolje nečistoče. Neželene vonje običajno povzročijo bakterije. Kuhinja in kopalnica sta v bistvo pravi legli bakterij, ki se razvijejo v vlažnih prostorih s hrano in odpadki.

Kako preprečiti neželene vonje?

Ne potrebe, da ste preveč obremenjeni s sterilizacijo doma, da bi le-ta prijetno dišal. Tudi čista hiša namreč lahko ima tu pa tam neprijeten vonj. Ključ je v iskanju vira neprijetnega vonja, potem pa ga je treba le še odstraniti. Če smrad skušajte prikriti z drugim vonjem, boste vse skupaj le poslabšali in dobili grozno mešanico vonjav. Če na primer za kosilo pripravljate ribe in potem kuhinjo popršite z osvežilcem prostora, dobite ribje-cvetlični vonj, to pa ni prav veliko bolje od vonja po ribah, kajne? Zato upoštevajte naslednje nasvete, če želite dišeče stanovanje.

Praznite koš za smeti. Pomislite – kaj vse ste tekom dneva odvrgli vanj? Če so odpadki na sobni temperaturi, so slabe vonjave neizbežne. Zamenjajte koš za manjšega in se navadite, da vrečo s smetmi odnašate vsak dan v za to namenjen smetnjak. Smrdljiv vonj povzročajo predvsem organski kuhinjski odpadki, zato jih zbirajte v posebni posodi ali razgradljivi vrečki ter jih po potrebi odnesite v zbiralnik večkrat na dan (to je še posebno poleti zelo priporočljivo).

Rešite se koša za plenice. Premislite! Tudi ko je prazna, diši izredno neprijetno. Bolj enostavno je, da plenice odvržete v koš, ki ga hranite v kuhinji, saj ga boste praznili enkrat dnevno. Če imate poseben koš za plenice, boste potrebovali nekaj dni, da ga napolnite, v tem času pa se znajo razviti resnično grozni vonji.

Preprečite neprijetne vonje, še preden se pojavijo. Vse, kar se strese po tleh, počistite takoj, ko lahko. Obrišite WC školjko vsak večer pred odhodom v posteljo. Zvečer, po zadnjem obroku, spraznite kuhinjski koš za smeti z organskimi odpadki, tudi če ni poln. Hrana v tem košu bo naslednji dan že začela oddajati neprijeten vonj.

Uporabljajte napo, ko kuhate. To je še posebno priporočljivo, če pripravljate ribe, kuhate cvetačo ali cvrete. Redno čistite pečico. Če iz pečice zasmrdi, ko jo segrejete, je čas, da jo očistite. Morda je med zadnjo peko kaj padlo na dno ali pa je kapnilo olje, ko ste hrano potiskali v pečico. Če ostanki ostanejo na dnu, bodo smrdeli vsakič, ko boste prižgali pečico, vonja pa se lahko naleze tudi hrana. Ostanki se lahko tudi močno zapečejo in strdijo, zato jih boste vedno težje očistili. Pečico je dobro čistiti vsaj štirikrat letno oziroma odvisno od tega, kako pogosto jo uporabljate.

Odprite okna. Če vremenski pogoji dopuščajo, je odpiranje oken najbolj enostaven način, da vaš dom v trenutku sveže zadiši. Pustite vsaj pol ure in odprite še kakšna vrata, da zrak kroži. Slabi vonji bodo hitro našli pot iz vaše hiše, še preden se bodo začeli kopičiti. Zelo pomembno je, da prostore zračimo vsakič, ko imamo priložnost. Zrak v notranjih prostorih je slab, pa čeprav se nam morda ne zdi, primanjkuje mu kisika in zaradi tega se lahko počutimo slabo in smo utrujeni.

Odišavljanje prostorov

Imate radi vonj pravkar pečene torte ali piškotov? Potem je za vas najbolj primeren vonj vanilje in cimeta. Morda uživate v vonju spomladanskih cvetlic … Kakršne koli že so vaše želje, obstaja cel kup izdelkov, ki so vam dostopni v skoraj vsaki trgovini. Pomembno je, da najdete aromo, ki diši naravno, ni pretirano parfumirana in vam ne bo preobremenila nosu.

Poiščete lahko tudi izdelke, ki ne le da odišavijo prostor, temveč slabe vonje tudi odstranijo. Običajno gre za osvežilce v razpršilu.

Še en način, da dom obogatite z najljubšim vonjem, pa so sveče in voski, dišeče palčke in stožci. Dobite jih v nešteto vonjih, oblikah in velikostih.

Zanesite se na naravno

Naravni osvežilci zraka morda ne delujejo tako hitro kot tisti, ki jih kupite in razpršite, so pa nedvomno boljši za vaše zdravje in tudi dišijo veliko bolje.

Soda bikarbona je klasični absorbent neprijetnih vonjav. Postavite posodo z nekaj žlicami sode bikarbone na mesto, kjer vam smrad povzroča preglavice. Posujte jo po preprogi, ki jo težko očistite, pustite nekaj ur ali čez noč, potem pa jo dobro posesajte. Soda bo vpila neprijeten vonj, ki ga boste enostavno odstranili. Sicer s tem postopkom prostora in preproge ne boste odišavili, boste pa odstranili neprijeten vonj.

Lep vonj prostora zagotavljajo tudi različne dišeče rastline. Vejica rožmarina ali sivke je odlična izbira, še posebno če imate možnost nabrati sveže. Lepo seveda dišita posušeni različici. Tudi začimbe prijetno požgečkajo nosove, še posebno cimet, ki ga prevrete v malo vode. Svežino daje limonova lupina, ki jo prevrete v malo vode, z enakim postopkom pa prostor odišavite tudi s pomarančo, meto in vaniljo.

Dober prijatelj ljubiteljev dišav so eterična olja – kanite kapljico na košček vate in jo položite na krožniček ter postavite v želen prostor. H kakovosti vonja v stanovanju pa močno doprinesejo sobne rastline. Le-te namreč čistijo zrak in dajejo kisik. Z zalivanjem ne pretiravajte, saj lahko zemljo preveč namočite, kar bo povzročilo gnitje rastlin in neprijetne vonje.

Domači recepti

Če niste ljubitelji umetnih osvežilcev zraka, ki so pogosto polni škodljivih kemikalij, lahko enostavno pripravite svoje, domače izdelke, ki bodo prostore odišavili na povsem naraven način.

Dišava v razpršilu

destilirana voda
1 žlica sode bikarbone
3 kapljice najljubšega eteričnega olja

V skodelici dobro pomešajte sodo bikarbono in eterično olje in mešanico stresite v 3 dl plastenko z razpršilom. Dolijte destilirano vodo do vrha, dobro pretresite in že lahko odišavite dom!

Fotografije: Profimedia

Preberite tudi


Komentarji