background image

Naredite sami: unikatni lončki za rože


Različne posode za rože lahko kupite že za malo denarja, a prav gotovo ne bodo nič posebnega. Če uživate v tem, da nekaj naredite z lastnimi rokami, bo ta domači projekt kot nalašč za vas.

Material:
sestavine za beton (pesek, cement, voda)
vedro
prazna embalaža mleka, skute, jogurta …
manjši kozarci (lahko plastični)
plastična folija
barva po želji

Predpriprava: Poiščite različno tršo embalažo, ki je ne potrebujete več. Primerni so povoščeni kartoni mleka, različne plastenke, plastične posode, v katerih kupite skuto in jogurte. Odličen je tudi stiropor, s katerim so zaščitene različne elektronske naprave. Če ima vdolbine, lahko vanje nalijete beton, stiropor pa kasneje le zdrobite in odstranite. Za vdolbino, kamor boste kasneje posadili rože, lahko uporabite plastične kozarce, manjše plastične posodice in tudi običajne debelejše steklene kozarce, ki jih ovijete v plastično folijo.

1. Za beton zmešajte cement in droben pesek v razmerju 1 : 3 in postopno dolivajte vodo, da dobite gosto zmes. Ta ne sme počivati, saj se strdi, zato ostali material pripravite predhodno.

2. Pripravljen beton nalijte v večjo odvečno embalažo oz. model, ga dobro pretresite in potolcite ob tla, da se beton dobro razporedi in v njem ne bo zračnih mehurčkov.

3. V beton potisnite manjšo posodico, da nastane vdolbina. Najverjetneje se bo ta posodica dvignila, zato jo z nečim obtežite, recimo s frnikolami ali kamenjem (ne preveč, da posodica ne pristane na dnu večje posode). Pustite, da se beton suši nekaj ur ali ves dan, odvisno od temperature v prostoru in količine uporabljene vode. Ko je beton suh, najprej odstranite manjšo posodico, potem pa še večji osnovni model. Če ste uporabili embalažo mleka, jo preprosto raztrgajte.

4. Za zasaditev le nasujte zemljo in vanjo položite želeno rastlino. Najbolje se obnesejo sukulente in kaktusi, ki ne potrebujejo veliko vode. Ker takšni lončki nimajo lukenj za drenažo, morda katere druge rastline ne bi uspevale.

5. Po želji lahko lončke delno pobarvate v želene odtenke. Uporabite barve, ki so primerne za barvanje betona.

Fotografije: BigStock, arhic Aritmija media

Preberite tudi


Komentarji