background image

Naj dnevna soba diha


Vastu je pet tisoč let stara indijska veda o arhitekturi in gradnji, katere cilj je ustvariti bivalni prostor, ki bo ohranil harmoničen energijski tok in naravno ravnotežje okolja. Tokrat se bomo posvetili dnevni sobi ...

Principe vastuja lahko uporabimo za ustvarjanje prijetne in sodobne dnevne sobe. Preden se lotite prestavljanja pohištva, morate v roke vzeti kompas in določiti sever. Po vastuju je položaj dnevne sobe odvisen od položaja pročelja hiše. Dnevna soba v hiši, ki gleda na sever ali vzhod, bi morala biti umeščena na severozahod. V hiši, ki gleda na zahod, mora prostor gledati severozahod, medtem ko bi bila v hiši, ki je obrnjena proti jugu, dnevna soba najbolje na jugovzhodni strani.

Osrednji del hiše ali stanovanja prijema najmanj kozmične energije, zato je popoln za sprostitev in umirjanje. Glede na to dejstvo, je dobra lokacija za dnevno sobo osrednji, zahodni, osrednji vzhodni, osrednji južni ali osrednji severni del hiše.

V dnevni sobi sta južna in zahodna stran dobro mesto za težko, masivno pohištvo, kot so večje komode ali sedežne garniture. Po vastuju bi bilo dobro, da stanovalci, medtem ko sedijo v dnevni sobi, gledajo proti severovzhodu ali vzhodu, zato je najbolje, da se sedežno garnituro postavi v jugozahodni kot. Takšna ureditev zagotavlja moč, skupnost in pozitivno energijo družine. Če pridejo na obisk gosti ali poslovni sodelavci, naj sedijo jugovzhodno ali severozahodno, tako da gledajo proti zahodu ali jugu. Postavitev bo gostitelju zagotovila dodatno prednost pri poslovnih dogovorih.

Za dnevno sobo izberite pohištvo pravokotne ali kvadratne oblike in ga umestite nekaj centimetrov od stene, da se je ne dotika. To bo zagotovilo prost tok energije. Za stene dnevne sobe vastu priporoča umirjene barve, kot so bela, modra, zelena ali rumena. Vsekakor je bolje izbirati svetle odtenke, saj ustvarjajo občutek topline in dvigajo razpoloženje. Živordeči in črni barvi se raje odpovejte.

Televizor umestite v jugovzhodni kot dnevne sobe. Če bo stal v severozahodnem kotu, bodo stanovalci pred njim preživeli preveč časa.

Klimatsko napravo je najbolje postaviti na zahod, nikakor ne na jugovzhod. Vrata dnevne sobe bi morala biti na vzhodu ali zahodu.

Poznano je, da dobra osvetljava lahko spremeni udobje prostora. Po vastuju je svetloba zelo pomemben element in predstavlja gune satva (kakovost ravnotežja in čistoče). Kot gune satva je na severovzhodu in simbolizira ustvarjalno, pozitivno energijo, zato je dobro, da naravna svetloba prihaja iz te smeri. Sončna svetloba je odličen vir energije, zato ne boste zgrešili, če boste za dnevno sobo izbrali velika okna. Elektroinštalacije za osvetljavo namestite vzdolž severne in vzhodne stene. Velikih in razkošnih lestencev ne postavljajte na sredino stropa, temveč nekoliko zahodno.

Stenski okrasi in slike, ki prikazujejo motive sadja ali cvetja, ponazarjajo vitalnost in obilje, zato jih je najbolje obesiti na vzhodno ali severno steno. Slike pokrajin s planinami je dobro razstaviti na južni ali zahodni zid dnevne sobe, motive morja, rek ali jezer pa na severno ali vzhodno steno. Vsi stenski okrasi bi morali vzbujati občutke miru, ugodja, radosti in uspeha, zato se je bolje izogibati prikazom bitk, puščavskih pokrajin in divjih krvoločnih živali.

Barva preproge v dnevni sobi naj bo usklajena s stranjo neba, na kateri leži. Za severno stran je najbolj primerna preproga rumene barve, severovzhodni zelene, severozahodni pa bakrene, bele ali rdeče barve. Za jugovzhodno stran izberite preprogo v več barvah, za južno pastelne odtenke modre, za jugozahod modro ali črno, za vzhod pa rdečo.

Fotografije: Profimedia

Preberite tudi


Komentarji