background image

10 načinov, kako varčevati z vodo


Voda je najbolj dragoceni naravni vir. Pogosto se vedemo, kot da je imamo na pretek, a dejansko bi morali z njo delati veliko bolj spoštljivo.

#1 Zaprite pipo

Če med umivanjem zob ugasnete vodo, lahko v eni minuti prihranite 6 litrov.

#2 Popravite armature

Pipe, ki točijo, so veliki potrošniki vode. Čeprav morda ni videti veliko, lahko kapljica za kapljico pomeni tudi 60 litrov vode, ki tedensko po nepotrebnem steče v odtok.

#3 Odrecite se mesu

70 % vse pitne vode se porabi za proizvodnjo hrane, ki jo jemo. Za 450 g govejega mesa, na primer, se porabi kar 9.463 litrov vode. Z vegetarijanskim prehranjevanjem lahko porabo vode, povezane s hrano, zmanjšate kar za 36 %. Če se mesu ne morete popolnoma odpovedati, ga jejte manj pogosto – že en dan brez mesa koristi planetu.

#4 Prhanje je boljše od kopanja

Pri kopanju porabimo kar 250 litrov vode – skoraj dvakrat toliko kot med 5-minutnim prhanjem. Količino porabljene vode med prhanjem lahko še zmanjšate, če vodo med nanašanjem gela za prhanje, šampona ipd. zaprete.

#5 Perite poln stroj perila

Ne perite perila, dokler ga nimate dovolj za cel stroj. Zakaj bi dvakrat porabljali vodo in energijo za pol prazen stroj, ko pa bi lahko perilo oprali skupaj. Preverite tudi, ali ima vaš pralni stroj funkcijo varčnega pranja perila – v tem načinu se za enako učinkovito pranje običajno porabi manj vode.

#6 Moderno stranišče

Z varčevalno tipko lahko prepolovite količino porabljene vode.

#7 Izogibajte se plastičnim embalažam

Ne samo, da je plastika velik onesnaževalec okolja, za izdelavo kilograma plastike se porabi kar 85.000 litrov vode. Zato se izogibajte kupovanju stvari v plastični embalaži, ne kupujte plastgenk in se izogibajte plastičnim vrečkam – raje imejte vedno v torbici platneno.

#8 Omislite si pomivalni stroj

Med ročnim pomivanjem posode lahko porabimo do 5-krat več vode kot v sodobnem pomivalnem stroju, ki za en cikel porabi približno 10 litrov.

#9 Zbirajte deževnico

Z zbiranjem deževnice lahko prihranite kar 5.000 litrov vode letno. Poleg tega pa vam bodo rastline hvaležne, da jih boste zalivali z deževnico, namesto s klorirano vodo iz pipe.

#10 Vrt zalivajte z zalivalko

Z uporabo gumijaste cevi za zalivanje lahko v eni uri porabite kar 1.000 litrov vode. Če boste zalivali zgodaj zjutraj ali pozno popolne, boste zmanjšali tudi izhlapevanje vode v zrak in še dodatno prihranili.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji