background image

V Ljubljano prihaja Alexandrov Red Army Choir, Orchestra & Ballet


V ljubljanske Stožice prihaja veliki ruski spektakel Alexandrov Red Army Choir, Orchestra & Ballet z več kot sto pevci, plesalci in glasbeniki.

Alexandrov Red Army Choir, Orchestra & Ballet Memorandum Tour
in
Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič

Sreda, 15. november 2017 ob 19.00 uri,  ARENA STOŽICE - LJUBLJANA

Vstopnice že v prodaji na prodajnih mestih EVENTIM in spletni strani.

Na velikem odru ljubljanskih Stožic bomo kmalu lahko priča velikemu ruskemu spektaklu! Zbor z več kot 80-letno tradicijo velja za enega najboljših moških pevskih zborov na svetu, z več kot sto akademsko izobraženimi pevci, plesalci in glasbeniki na odru, je pravi simbol ruske kulture in umetnosti. Vojaške uniforme in ubranost zbora dopolnjujejo barviti kostumi in ruske narodne noše plesnega ansambla ter presunljivi nastopi solistov. Spektakel spremljajo tradicionalna ruska glasbila, dih jemajoče plesne točke s plesom kozakov in tradicionalnimi ruskimi plesi, večne ruske klasike, kot sta Kalinka in Katjuša, pa so del obsežnega repertoarja več kot 2000 del, ki ga zbor posebej prilagodi vsakemu koncertu in državi gostiteljici. Poleg ruskih narodnih in patriotskih pesmi izvajajo tudi svetovno znane operne arije in dela klasične glasbe, sam Winston Churchill pa je zbor nekoč označil za »rusko pojoče orožje«. Izjemno priljubljeni v domači Rusiji in po svetu, so nastopili že v več kot 60 državah po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki.

V Slovenijo prvič prihaja prestižna zasedba Alexandrov, ki vključuje vrhunske pevce, glasbenike, plesalce in umetnike ter nastopa ob najpomembnejših ruskih praznikih, predsedniških zaprisegah in drugih uradnih protokolarnih funkcijah. Zbor v Slovenijo prihaja z začetkom posebne turneje v spomin svojim preminulim članom, ki so se 25. decembra 2016 ponesrečili v tragičnem strmoglavljenju vojaškega letala v Črno morje. Letalo je bilo namenjeno v Sirijo, kjer bi z ruskimi vojaki praznovali novo leto, v nesreči pa je umrlo 64 članov orkestra, vključno z artističnim vodjo zbora.

Ob boku se jim bodo pridružili tudi člani Tržaškega Partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki že več kot štiri desetletja ohranjajo partizansko pesem in prenašajo izročilo odporniškega gibanja. Zbor obsega šestdeset članov z repertoarjem revolucionarne, delavske in narodne pesmi, ki jih izvajajo v različnih jezikih. Še posebno pozornost namenjajo interpretacijam partizanskih borbenih pesmi in v svojo izvedbo vložijo energijo, dušo in srce, ki jih črpajo iz še posebno žive narodne zavesti zamejskih Slovencev. Pesmi izražajo željo po svobodi, pravičnosti in miru, v vseh letih delovanja so imeli že skoraj 1000 nastopov. Partizansko in uporniško pesem so ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej nekdanji Jugoslaviji ter gostovali tudi drugod po Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi.

Besedilo in fotografije: PR

Komentarji