background image

Pasji smisel življenja


Pasji smisel življenja o psu Baileyu, ki se po smrti vsakič znova znajde v drugem pasjem telesu, je čudovit film za vse ljubitelje psov. V kinu od 27. aprila.

Kaj je smisel življenja psov? Lovljenje svojega repa, slanina ali morda dolgi sprehodi v naravi? Mogoče pa je to samo ugajati in ustreči ljudem.

Film prikazuje zgodbo o psu Baileyu, ki se po smrti vsakič znova znajde v drugem pasjem telesu in najde vedno nov smisel življenja, ko služi svojim lastnikom, ki jih igrajo Dennis Quaid, K. J. Apa, John Ortiz in drugi. V svoji četrti reinkarnaciji spet konča pri svojem prvotnem lastniku, ki v drugi pasmi, potem ko pes najde oguljeno rugby žogo, prepozna psa iz svoje mladosti.

Sloviti švedski režiser Lasse Hallström je po priljubljeni knjižni uspešnici W. Brucea Camerona režiral ganljivo in presenetljivo zgodbo o predanem psu (glas mu posoja Josh Gad), ki smisel svojega obstoja najde skozi življenja ljudi, ki jih nauči smejati se in ljubiti.

Skozi pet desetletij nas en sam glas – glas neutrudnega psa – vodi po navdušujoči in poživljajoči poti, ki bo blizu vsakomur, ki je kdaj koli imel rad kakšno žival.

Od knjige do filma

Roman A Dog's Purpose, po katerem je posnet film Pasji smisel življenja, je postal neizmerna uspešnica; za svojega so ga vzeli ljubitelji živali širom po svetu, ki jih je prevzel nežen, ganljiv in humoren pristop k tematiki o tem, kaj si naši živalski prijatelji mislijo o nas in zakaj so v resnici med nami. Knjigo, ki je več kot leto dni prebila na prvem mestu seznama knjižnih uspešnic New York Timesa, so prevedli v dvajset jezikov, Cameron pa priznava, da je navdih za roman dobil, ko je ženski, s katero se je bil dobival, umrl pes, in je ta zelo žalovala za njim. "Vozila sva se po avtocesti ob kalifornijski obali," razlaga, "in še meni je bilo hudo. In znenada – kot bi nekaj snel s spleta – mi je na misli padla zgodba o psu, ki v bistvu ne umre, temveč se vedno znova rojeva kot različni psi in pri tem razvije občutek oziroma spoznanje, kaj je njegov smisel in zakaj se mu to dogaja."  Sopotnica, o kateri je govora, Cathryn Michon, je nato postala Cameronova soproga (in soscenaristka pri tem filmu).

Besedilo in fotografije: PR

Komentarji